Tábori beszámoló 2015.

V. Gyalog Manó Sakktábor ötödik nap.

Vidám és egyben szomorkás napra ébredünk. Ígéretesen süt a nap már kora reggel. Ez vidámságra ad okot. Kicsit szomorúak vagyunk, hogy a tábor utolsó napja következik.

Az utolsó nap egyben a csoport bajnokságok és a pizza evés napja. Természetesen előző nap este elég sokáig nyomtattam a különféle okleveleket. Érmék betéteinek ragasztásával telt az estém. Fél nyolckor elkezdem berendezni a versenyre a termet. Középsorban játszanak a lányok. Az ablak felöli sorban a fiúk. A lányok páratlanul vannak. Réka az erőnyerő, mert még nem ért vissza az útlevél készítéséből. A fiúk gyorsan játszanak. A lányok kijátsszák a 2x25 perc gondolkodási időt. Réka és Minjin bátran játszanak az idősebb lányok ellen. Elekes Bence aki az órán  inkább csak figyelt, most a versenyen és ez a fontos remekel. A lányoknál Zilahi Anna támadó játéka figyelemre méltó. Habár a kockáztatás eleinte nem hoz számára eredményt. Zsófia nyugodtan, megfontoltan vezeti a bábokat. Minjin több játszmában is kihagyja az 1 lépéses mattokat. Ragadós a példa, mert Réka is. A fiúk már a megnyitásban többször is gyalogért tisztet adnak vagy védtelenül hagyott tiszteket nem ütnek le. A lányok küzdelmes sokkal magasabb. A legkisebbeknél Réka testvére Lacika vitézkedik. A Huszár csoportban Nathan emelkedik ki a többiektől. Rebeka kissé izgul. Még 6 perce és temérdek előnye van. A kicsi Ábelnek sok gyalogja, de kevesebb, mint 3 perce maradt. Végül Ábel ad mattot. A legnagyobbaknál Borisz jól kezd, kiegyensúlyozottan játszik. Petike az elejét kissé ellazsálta. Dóra méltó ellenfélnek mutatkozik. Máté az ígéretes jó állásait elrontja. Ezek után nem nagy kedvel, folytatja a küzdelmeket. Kár érte. Közben észreveszem, hogy három oklevéllel kevesebbet sikerült nyomtatnom. Nyomás haza nyomtatni. Egyben a felesleges cuccokat is viszem. Fél tizenkettőre vége minden küzdelemnek. Díjkiosztó következik. Délre meghozzák a 6 db családi pizzát is. Jól fogy rá a gazdaságból kapott Bambino szörpök is szódával. Elekes Bence és a francia gyerekek ezek után haza indulnak. Még egy utolsót fagylaltozunk. Majd zárásképp a strandon vagyunk. A kismedence vize elég hideg. Némely gyermek egy idő után fázik benne és inkább asztali focizik vagy sakkozik. A nagymedence vize néhány fokkal melegebb. Később a kismedencébe engednek meleg vizet. Öt óráig mindenkiért érte jönnek. Elviszem gyorsan Csókakőre a kiürült szódás ballont.

Eredmények:

Darts – leányok:

1.     Mader Rebeka     375 pont

2.     Sarok Zsófia        346 pont

3.     Zilahi Anna Zita  327 pont

 

Leány asztali foci:

1.     Sarok Zsófia

2.     Mader Rebeka

3.     Zilahi Anna Zita

4.     Kállai Réka

5.     Kovács Dóra

 

Fiú asztali foci:

1.     Ifj. Sarok Péter

2.     Horváth Bence

3.     Krár Balázs

4.     Kalincsák Ádám

 

Leány -Lég korong – Air Hockey:

1.     Horváth Eszter

2.     Mader Rebeka

3.     Sarok Zsófia

4.     Gál Vanda

 

Fiú –Lég korong – Air Hockey:

1.     Ticz Gergő

2.     Kalincsák Ádám

3.     Parajdi Bálint

4.     Riez Borisz

 

Gyalog csoport sakk bajnoksága:

1.     Kállai László

2.     Czirkó Máté

Boros Richárd

3.     Pintér Vivien

Sarok Beryl

 

Huszár csoport sakk bajnoksága:

1.     Sarok Valle Nathan

Gál Vanda

2.     Kalincsák Ádám

Mihályi Baráth Ábel

Mader Rebeka

3.     Horváth Eszter

Sarok Valle Agathe

 

Futár csoport sakk bajnoksága - fiúk:

1.     Elekes Bence

2.     Forstner Benedek

Krár Balázs

3.     Horváth Bence

Ticz Gergő

Parajdi Bálint

 

Futár csoport sakk bajnoksága – leány:

1.     Sarok Zsófia

2.     Zilahi Anna Zita

Szabó Minjin

3.     Kállai Réka

Skobrák Vivien

 

Folytatás jövöre…

Zilahi Zoltán táborvezető

 

Támogatóink: Külön köszönet érte!

dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola

Móri Önkormányzat

ARA étterem

Wekerle Sándor szabadidő központ

Simon Cukrászda

Grasso pizzéria

Móri Állami Gazdaság

Hartl szikvíz – Csókakő

Minden szülőnek, aki valami aprósággal hozzájárult.

Külön köszönet: Bíró Ferencnek

Továbbá – Gönczöl Gábor tanárnak, Bíró Norbert, Sarok Péter és Színável Zsoltnak.

 

 

 

V. Gyalog Manó Sakktábor negyedik nap.

Rohan az idő. Épp most kezdtük el a tábort és már az utolsó előtti napnál járunk. Ma mosolygósabb napra ébredünk. 50-50 százalék az esély a strandra így kora reggel. Fél nyolcra Gönczöl Gábor tanár bácsi is megérkezik. Végzett a vizsgáival így ma ő irányítja a kicsiket.

A kezdésig a fiúk folytatják az asztali foci további mérkőzéseit. A lányok a Dartsot választják. Mader Rebeka remekel. Tisztában van a szabályokkal. Az első szünetben még néhány érem és kupa vásárlása miatt el kell mennem. Az óra elején Arany Tamás is megjelenik, a helyi TV-nek készít adást a táborban zajló eseményekről. Minden csoportba belátogat. Nyilatkozom a táborban zajló eseményekről, az utánpótlásbeli munkáról. Péter a felnőtt sakkozásról tesz hasonló képen. A következő szünetben kilátogatok a foci pályára. Czirkó Máté a legkisebb áll az egyik kapuban. Ügyesen védi a kapura tartó lövést. Riez Borisz hatalmas kötényt ad Kalincsák Ádámnak. A vége hatalmas gólt kap Máté. Egyedüli lányként Kállai Réka bátran játszik a fiúk közt. Bemegyünk. Délre el is fárad a csapatom. Gyorsan összefoglaljuk a tanultakat. Minden vetélkedő a végéhez ér. Pakolás a kocsiba. A tegnapi várakoztatás miatt ma korábban megyünk étkezni. Sarok Nathannak ízlik a magyaros íz. A Jókai bablevesből kétszer is eszik. Berylnek, Viviennek, Agathenek segíteni kell feldarabolni a hatalmas rántott húsokat. Összességében gyorsan, udvariasan szolgálnak ki bennünket. Kívánságainkat teljesítik készséggel. Az adagok bőven elegek és finomak még a válogatósabb gyerekeknek is kedvükre valóan főznek. Ajánlani tudom minden kedves Mórra látogatónak az ARA éttermet. Hasonló jókat tudok írni a Simon Cukrászdáról is. Az elengedhetetlen fagylaltozás ma sem maradhat ki. Az idő remek. Irány a strand. Gyorsan visszamegyek az iskolához. Feri bácsinak az üzenet az ajtóban. Viszem a cuccokat a strand elé. Mire kipakolok minden gyerek ide is ér. Mentőautó kanyarodik ki a strandról. Nem tanácsos a gyerek medencébe fejest beugrani. Foci és úszó táborosok már helyet foglaltak. Szerencsére nekünk is jut pavilon. Feri bácsi megtalálta az üzenetünk és a strandon vár ránk. Akinek nincs kedve vagy elfelejtett fürdő ruhát hozni az vele tölti el a délutánt. Papír sárkányt készítenek. Boros Richárd, Horváth Bence és Szabó Minjin segítenek a készítésben majd a reptetésben is. Az idő kedvező hozzá. Süt a nap és mérsékelten fúj a szél is. Hideg és meleg légáramlat van egyaránt. A többiek a nagy illetve a kis medencében fürdenek. Parajdi Bálintot valami száraz fű megszúrja a talpán. Kicsit fájlalja. Hamar négy óra lesz.

 

 

V. Gyalog Manó Sakktábor harmadik nap.

Próbálom összeszedni a gondolataim, hogy mi maradt ki a tegnapi napból. De ma annyi minden történt, hogy egyelőre nem jut az eszembe. A reggel hasonlóan szomorkásan kezdődött. Reggel gyorsan elugortunk Anna lovagló felszereléséért, miután az előre jelzés 21 fokot és eső mentes napot ígér.
Tegnap Boros Richárd nélkül kezdtük a napot, mert „pót” anyuka hiánya volt, amit hasfájásra fogott. Ma Bíró család nélküli a folytatás. Helyettük a nagypapa oktatja a kicsiket Bíró Feri bácsi személyében, aki sokszor kisegíti beugróként a sakkcsapatunkat. A délelőtt folyamán gyümölcsnap keretében dinnyeevés a menü. A francia ikrek Nathan és Agathe nem szeretik. Volt ilyen sejtésem és vész tartalék gyanánt vettem kopasz barackot így ők sem maradnak le a gyümölcsnapról. Az oktatás mellett a szünetekben tovább folynak a tábori versenyek. A lég korong játék végeredményei a következők:

Lányok: (Air hockey – lég korong)                     Fiúk:

1.     Horváth Eszter                                1. Ticz Gergő

2.     Mader Rebeka                                 2. Kalincsák Ádám

3.     Sarok Zsófia                                    3. Parajdi Bálint

4.     Gál Vanda                                       4. Riez Borisz

A lányoknál mindenképpen meglepetés volt, hogy a másodikas Eszti és Vanda a döntőbe jutott. Eszti tovább fokozta, hogy végül meg is nyerte a versenyt.

A fiúk is elég szoros mérkőzéseken tudták eldönteni a helyezéseket.

A csocsó verseny még tart a lányoknál és a fiúknál is. A lányok mezőnyében Zsófi és Rebeka emelkedik ki. A fiúknál a csoportmérkőzésen gyengén szereplő Horváth Bence altatta el a társaságot. Esetleg a legjobbak ellen tud csak játszani? A csoportja győztese ellen tudott egyedül nyerni, majd a 4 közé jutásért a „halál csoport” győztesét fektette két vállra egy maratoni csatában. A fordulatos mérkőzés 10-8-al végződött. A többi mérkőzés nem volt szoros. A döntőbe jutásért Horváth Bence Kalincsák Ádámmal és Krár Balázs ifjabb Sarok Péterrel fog holnap megmérkőzni. A lányok holnap dartsban jeleskedhetnek.
Délben néhány eső csepp ijesztget bennünket. Az ebédnél sietnünk kell. Más csoport is szeretne ebédelni. Hiába, Mórón itt főznek a legjobban. Ma végre pótoljuk az elmaradást és fagylaltozunk egyet a Simon Cukrászdában. Evés közben lódobogás hallatszik. Majd megjelenik a ló, fogat és a hajtó is. Mindenki elfoglalja helyét is kezdődik a sétakocsikázás. A kocsi nagy iramban teszi meg a távot. Végállomás a Ferencz tanya. Körbe vezetnek bennünket a tanyán. Van itt csüngő hasú malac, lúd, pulyka, tyúk, kakas, galamb, ló, kis kecske, egy aprócska őzike is. A kis nyulakat meg is simogathatják. Az istállóban megtekintjük a lovakat is. Majd lesétálunk az akadály pályához. A lányok sokkal bátrabbak a fiúknál. A lányok bátrabban lovagolnak. Esztike először nem mer felülni Herczeg hátára. Miután ment egy kört szinte elszakítani sem lehet mellőle. Végezetül Anna egyedül lovagol Herczeg hátán. Visszaút a városba szintén a sétakocsikázás keretében. Van még idő játszani az iskolában, míg jönnek a szülők, nagyszülők a gyerekekért. Folytatás holnap…

 

 

V. Gyalog Manó Sakktábor második nap.

Ma kevesebb a dolgunk. Így a negyed hetes felkelést választjuk. Az idő nem hideg, de eléggé szomorkás. Negyed nyolckor már várjuk a gyerekeket. Zsolti bá jön pár perc múlva. Nem kell sokáig izgulnunk. Sorra jönnek a táborozó „gyalog manók”. Kovács Dórinak adok egy fehér L-es polót, mert a gyerek méretű XL-es is igen kicsinek tűnik. A tegnap elhagyott pólónak is gazdája akad. Nagy bánatában Ábel hagyta el. (Mivel az utolsó pillanatban lett vissza rendelve a medencétől)

Nyolc órakor kezdetét veszi a tanulás. A szünetekben kezdetét veszi a fiúknál a csocsó bajnokság csoport mérkőzései. Menetközben a lányok is kedvet kapnak hozzá és kérik, legyen náluk is. Rendben. dr. Mohosné  Pécsváradi Gyöngyi tanár néni jár erre a folyosón. Nagyon lelkesen fogadja a tábori pólónkat. Örömmel adok neki ajándékba egyet. Az air hockey-re is sok fiú és lány nevez a 24-es teremben Péter bánál. Ma is Krár Balázs, Horváth Bence, Parajdi Bálint dolgozik kitűnően. Ticz Gergő sokszor elveszti a fonalat és nem tesz fel elég bábot a táblára. Délre végzünk a kitűzött feladatokkal. A gyalog csoportban a legkisebbeknél Sarok Beryl majdnem elalszik a sakktábla mellett. Játékkal dobja fel a hangulatot Norbi bá. Beryl egyből felélénkül és megnyeri a „dublo” nevű játékot.
Közben elered az eső. A tegnapi figyelmeztetésem ellenére elég lazán öltözött ma fel a társaság. Nem marad más hátra a csomagokat előre szórom és kocsival fordulok kettőt. Norbi is ezt teszi. Ma végre mind a két menüt megkapjuk. Az eső inkább újabb fokozatra kapcsol. A fagylaltozás elmarad. Az uszoda viszont nem. Az utolsó nyitvatartási napot kihasználjuk. Mivel előbb érkeztünk ebédelni és a cukrászda is kimaradt, nyertünk a fürdésre plusz egy órát. Horváth Bence ma készült, hozott egy labdát. A szivacs kígyó ma is a sláger játék maradt. Ábel úszó szemüvegét kell beállítani, mert kétszer körbeéri Ábelt. Félóra vízi csata után kis pihenőre vonulok. Norbi próbálja állni a sarat illetve a vízi rohamot. A medence aljáról két haj csat is elő kerül közben. A többiek is jól szórakoznak a nagy medencében. Aki fázik, az egy kis időre át jön a kicsi medencébe melegedni. Majd visszamegy. Kár, hogy nem hoztunk be fényképező gépet. A hét képe készülhetett volna el. Péter bát húzták a vízben a gyerekek. Legjobban Péter élvezte a dolgot. Fél négykor Minjin, három negyedkor a Sörédiek majd négykor mi is elhagyjuk a medencét. Fél ötre mindenkiért jöttek. Beryl zárásképpen egy almát eszeget. Kállai Lacika annyira a medence hatása alá került, hogy képes lett volna póló és zokni nélkül haza menni. A vizi sellő címet Gál Vanda, Horváth Eszter, Pintér Vivien, Sarok Beryl és Sarok Valla Agathe kapja tőlem. Hamar el ment a mai nap is.

 

 

V. Gyalog Manó Sakktábor első nap.

Reggel hatóra van. A napsugarai óvatosan bújnak elő. A legtöbb tábori kelléket már előző nap bekészítettem az autó hátsó ülésére és a csomagtartóba. Csocsó, Darts és a sakk kellékek arra várnak, hogy újból a tábor részesei legyenek. Negyed nyolckor már javában tart a kipakolás. Az idő egyelőre kegyes hozzánk és egyre jobban süt a nap. Sorra érkeznek a Gyalog Manók. Újak és régi táborozók egyaránt. Egyre többen a testvéreikkel érkeznek. Sarok Péter a „Huszár” csoport oktatója egy vödör cseresznyével lep meg bennünket. Nyolc óra után néhány perccel megnyitom a tábort. Kiosztom a pólókat és a kitűzőket. Az egész heti ebédrendelést és a pizza nap menüjét is sikerül véglegesíteni. Nagyjából kilenc órakor elkezdjük az első sakkórát. Néhány álmos arc. Egy-két ásítás után a Futár csoport, ha nehezen is, de felveszi a fordulatot. Először Krár Balázs ad egyre több jó választ. Követi őt Horváth Bence és Parajdi Bálint. A lányoknál Szabó Minjinnek jön meg a hangja és bátorsága a helyes válaszadásokkal. A szünetekben egyre többen töltik ki a Sakk tábori Toto-t. Az elmúlt négy év jelentősebb mozzanataiból vannak a kérdések-válaszok. Sorra érkeznek a csocso bajnokságra is a nevezések. Közben már tartanak a bemelegítő mérkőzések. Féltizenkettőre megkapjuk a szokásos ÁNTSZ-es ellenőrzést is. Minden rendben. Délben át ismételjük a tanultakat. Fél egykor mindenki berakja az uszodai cuccát a kocsiba. Sorakozó és irány az ARA étterembe ebédelni. A táborban is van szódavíz, de valahogy az éttermi jobban fogy. Aggódom. Alaptalanul. A tojásos leves minden gyereknek ízlik. Sajnos mire meg eszik, elfogy a „B” menü. Mindenki „A”-t eszik. A pörkölt a sovány hússal és a csőtésztával végül is ehetőre sikeredett. Aki elsőre nem ezt választotta mégis gond nélkül megeszi vagy eszik annyit, hogy nem marad éhen. A következő és elmaradhatatlan program a Simon cukrászdában folytatódik. Kis csavar van a dologban. Mindenki fagylaltra számít. Az 5. táborra való tekintettel egy bécsi csoki torta várja a társaságot. Senki sem bánja a meglepetést. Jut még repetára is. Az utolsó szelet is gazdára talál. Zárásképpen az uszodába vesszük az irányt. A nap egyik legszomorúbb eseménye ekkor következik be. Mihályi Baráth Ábel éppen a medence előtti utolsó méterénél kellett kiszólítanom, hogy várja az édesanyja. Így számára meghiúsult a várva várt fürdés. Az iskola a mai napra tette az évzárót és még vissza is kell érniük rá. Kis vigasztalás következett az öltözőben. Ábel ne búsulj! Holnap hatalmas vízi csatába lesz részed! A Petőfiseket negyed négykor ki kell szólítanom a medencékből menni, kell az évzáróra. Hiába csökken a létszám a gyerekek fáradhatatlanok. Kezdek, kezdünk kimerülni. Az oktatók lefröcskölése nagyon megy. Sarok Valle Nathan mintha nem is érezné, hogy zúdítom rá a vizet. A hosszú szivacs is népszerű a vízben. Sorra ülnek rá a gyerekek és Péter húzza őket. Norbi is megérkezik, mint tábori fotós készít néhány emlékezetes képet. Zsolti a nagy medencében van a többiekkel. Horváth Eszter és Gál Vanda amilyen kicsik olyan bátran úsznak a nagymedencében. Eszter kézen áll és bukfencet vet a vízben. Majd Vanda és Eszter Zsolti nyakában való lovaglást választja. Horváth Bence közben Zilahi Annát locsolja le meggondolatlanul. Nála erősebb és a tábor legjobb úszójával kezd ki. Elég nehezen szabadul a nagy medencéből. Keres végül menedéket a kis medencében. Három negyed négykor elengedem a Sörédieket is, hogy elérjék a buszt. Az új busz pályaudvar itt van a szomszédban, ami előnyt jelent. Négy órakor mindenkit kitessékelek a medencékből. Fél ötig mindenki sikeresen átöltözik és addigra a szülők is egytől egyig megjelennek és elviszik a táborozókat. Vége az első napnak. Hamar elment. Folytatás holnap… Képek remélhetőleg a galériában megtalálhatóak lesznek.

Zilahi Zoltán táborvezető