III. Gyalog Manó sakk tábori beszámoló I.- VI. rész.

Első nap:

  A biztonság kedvéért a bepakolási hadművelet már vasárnap délután elkezdődött. Az első szállítmányt negyed nyolckor már kipakoltuk az iskolában. Anna lányomra maradt az őrzés. A maradék cuccok továbbá Kristóf és Veronika jött velem a második kanyarban. Mire visszaértünk a táborozók nagyobb része már megjelent.

Szép sorban mindenki leadta az orvosi papírokat. Volt, akinek a papírokért volt, akinek fürdőruháért és tartozékaiért kellett még haza menni. A tábori rendszabályok ismertetése után mindenki megkapta a tábori egyen polot. A fiúk zöldet a lányok rózsaszínt. Ami mellé egy kitűző is járt.

A kezdő „Gyalog” csoportban „Gyalog Manó” kitűző járt melyet Bíró Norbert a Móri sakk szakosztály vezetőjét hallgathatják. 
A középső csoportban a „Huszár” csoportosok találhatók és a kitűzőjük sem lehet más, mint egy harcos alkatú huszár. Őket a sakk rejtelmeibe Színável Zsolt a Móri SE sakk szakosztályának első táblása vezeti be.
A harmadik csoportban a „Futár” csoportban a kitűzőn egy görkorcsolyás pizza futár található. Őket, mint táborvezetőként jó magam oktatom.

Az első óra zavartalanul eltelik. A szünetben sorra jelentkeznek a csocso, darts, „mese” széf vetélkedőre a gyerekek. Közben a hivatalos egészségügyi ellenőrző szerv is letudja látogatását. Másfél óra alatt sikerül kitölteni minden papírt. Utána minden megy a maga kerékvágásában. Szünetekben gyakorolnak a csocso bajnokságra. A kisebbek bújócskát játszanak. Norbi bácsi a hunyó. A gyerekek leleményesek és telefonos segítséggel sikerül egyesek nyomára bukkannia. Persze a futásban már a gyerekeké az előny. A nagy melegben jól jön hűsítőként a bodza, jaffa és málna ízű szörp. Fél egykor már mindenki várja az ebédet.

Az ARA étteremben a külön teremben várnak ránk. A mai menü karalábé leves. Az „A” menü rántott sajt körettel a „B” menü csirkemelles tejfölös makaroni. Több mint 140 gyereket látnak vendégül. Minden tábor itt kérte az ebédet. Nem véletlenül. Itt főznek a legjobban. A mai programok az „F” betű jegyében zajlanak. Délelőtt feketén-fehéren sakkoktatás. Délben falatozás. A főétkezés után fagylaltozás következett.

Majd záró programként a fürdésé lett a főszerep. A vízi csatát kemény harcban Hegedűs Kristóf lovag és Zilahi Zoltán lovas nyerte. A végső nagy csatában kifárasztották az ellenfeleket, akik összerogyva végezték a vízben. A többiek is labdáztak, fogócskáztak és különböző úszásnemben tették egymást próbára. Folytatás holnap.

 

Második nap:

  A második napra a táborozók nagy izgalommal várták a „MESE” Széf vetélkedőt. A reggel első programja ennek szellemében folytatódott. Első körben a „Csajok az ászok” (Bernáth Lilla és Zilahi Anna Zita párosa) ellenfelük a „Sakkos királynők” (Boroica Virág és Maron Veronika) szellemi párbajára került sor. A „Királynők” átengedték a kezdést az „Ászoknak”. Az első könnyű mesekérdésre hamar jött a jó válasz. Az 1.000 pontos választás után az ismétlés jobb lett, mert a 250.000-el sikerült feliratkozni a pont táblázatban. A második kérdésre is jó választ adtak a nagy lányok. A 200.000-es pont helyett utólag egy 25.000-el sikerült növelni a pontok számát. A harmadik jó válasz után jött az Ászoknak a fekete leves, mert sajnos a 6-os korong alatt egy bomba lapult. Ezzel a „Királynők” jutottak játékhoz. Sajnos rövid volt a játék, mert a „kicsi kocsis” kérdés kifogott rajtuk. (Nem trabant, hanem Volkswagen bogár lett volna a jó válasz) Újra az „Ászok” remekelhettek. Rögtön 3.000.000 pontot sikerült gyűjteni. A következő körben nem kockáztattak és „csak” 2.000 ponttal gazdagították az eddigi nyereményt. A következő körben Annán és Lillán kifogott a Mézga Aladár űrhajójának száma. Így a dupla „V”-k remekelhettek. Azaz Virág és Veronika lendülhetett játékba. Még 3 kérdés maradt számukra. Az első akadály vételekor 750.000 pontot gyűjtöttek. A másodikban 400.000-et. Az utolsó 10.-ben a Harry Potteres sakkos kérdésnél Veronikát nem tudtam elbizonytalanítani. A „Csajok az Ászok” csapatának utolsó reménye az maradt, ha a „Sakkos királynők” bombát találnak. Virág jó korongot választott és újabb 300.000 pontot gyűjtöttek be. Ezzel jogot szereztek, hogy a 6 széfből megnyerjék a 4.727.000 pontot. A lányok nagyon felkészültek voltak. Mind az 5 kérdésre tudták a jó választ. Virág nem hagyta, hogy becsapjam (Veronikát sikerült bizonytalanná tennem). Így az 5. „Dodo” kacsás kérdés után miután minden széf kinyílt és a megmaradt 5-ös széf rejtette a győzelem kapuját. Méltán arattak sikert és nagy tapsban részesítették a többiek őket. Ezzel biztosan a legjobb 4-ben vannak. De az első széf csata győztesei ők lettek és ezt a címet már nem veheti el tőlük senki! (képek remélhetőleg megtalálhatók lesznek a galériában, mert a képeket Norbi készítette).

A továbbiakban a sakkoktatásé lett a főszerep. Sajnos darts játékot senki nem tudott hozni így elindult a szünetekben a fiúknál és a lányoknál is az asztali foci bajnokság. (10 és 6 fővel). A fiúknál az első kör legszorosabb csatáját Horváth Bence - Riez Borisz játszotta. A hosszabbításban tudta csak Borisz legyőzni Bencét 7-5 arányban. A lányoknál a legszorosabb csata Sarok Zsófia – Boroica Virág közt jött létre. Itt végül nem kellett hosszabbítani. Zsófia 5-3-as győzelmét hozta.

A „Gyalog” csoportban Norbi bácsi memória bajnokságot rendezett. Ami a lányok fölényes sikerét hozta. Első lett Maron Veronika, második Boroica Virág (mintha ők győztek volna a széfben is) harmadik lett Szabó Minjin.

Az ARA étteremben húsleves várta az éhes csapatot. (volt aki már 11-kor ebédelni szeretett volna – kisegítettük egy kis szendviccsel) Az „A” menü: Borzas sertés szelet rizs körettel. A „B” menü pedig: Sajtos csirkemell, hasábburgonyával. Természetesen szódavizet fogyaszthattunk hozzá.

Ebben a 37 fokos kánikulában újra a Simon cukrászda finom fagylaltja hozott enyhülést a csapatnak. A délutáni szabad programban sem történt különösebb változás. Újra a szabadidőközpont uszodájának hűsítő habjai nyújtottak élvezetet. A mai napon sokkal kevésbé fáradtam ki az uszodában. Ma a nagymedencében voltam a nagyobbakkal. Míg Norbit nyúzták a kismedencében a kicsik. A fiúk-lányok (na ki-kit tud belökni a vízbe) csatáját a fiúk nyerték. Pedig a lányok létszám fölénye nem erre engedett következtetni. A fiúk erő és taktikai fölénye érvényesült. Néha ellensúlyként a lányoknak segítettem. Ennek ellenére a legkevésbé vizes Szűcs Adrián maradt. De a lányok kifejezetten élvezték, ha a partról a fiúk bedobták őket. A zsipp-zsupp be dobos játékot Bernáth Zalán és Horváth Bence különleges csobbanásai tették élménnyé. Szinte repült az idő és újra hamar 4 óra lett.

 

Harmadik nap:

  Gyorsan telik az idő. Rohan. Már a harmadik napot kezdjük meg. Ma kerül sor remélhetőleg a meglepetés programra is. Ma szintén kánikula várható. Most reggel 7 órakor is szépen süt már a nap. 7 óra 30-kor Kristóf ballag át egy hatalmas vízi pisztollyal. Ez inkább egy gépfegyver. Anyukájával egy csocsót hozat. Az utca másik irányából Veronika cipel egy darts-ot. Lányok indulhat a hőn áhított darts bajnokság is. 

Tervezett programok: „Mese”-Széf II. forduló, gyümölcsnap, Oktatás, asztali foci bajnokság fojtatása. Meglepetés, fürdés. Ma fiú csapatok küzdenek meg egymással a mesék birodalmában. A „Fekete Sólymok ” (Bíró Patrik és Riez Borisz) ellenfelük a „Tigris Bástyák” (Gáti Krisztián és Szűcs Adrián).

Mire a 24-es terembe értem egy hatalmas dinnyével és egy nagy kosár cseresznyével lepett meg a Riez család. A „Mese” Széfvetélkedő a II. fordulóhoz ért. A Fekete Sólymok a kezdést választották. A jó válasz után Borisz az 5-ös korongot választotta, ami alatt a 3.000.000 pont lapult. Remek kezdés. A második jó válasz után elsőre most egy 2.000 pontot érő korong jött elő a 18-as szám alól. A második választás a 15-ös korongra esett ami alatt a 250.000 pont lapult. A harmadik válasz után a 20-as korong felfordításával megelégedtek a 25.000 ponttal. A negyedik kérdés kifogott a Sólymokon. Szilaj nem fehér hanem barna színű ló. A közönség a nagy fiúknak „csajos” kérdést kért. Nem is kellett sokat várni rá. Rögtön Ariel Vörös hajszínét kellett kitalálni. A 9-es korong alatt újabb 300.000 pont íródott fel. A „Tigris bástyák” a következő kérdésnél Schrek tréfálta meg. Így újra a Sólymok vették át az irányítást a játék felett. A 19-es korong alatt újabb 2.000.000 pontot sikerült feljegyezni. A 8. kérdés után a biztos 1.000 pontra mentek rá. A 9. jó válasz után a 6-os korong alatti 500.000-val már több mint 6 millió pontot gyűjtöttek a Sólymok. Szárnyaltak a mese birodalmában. Alaposan felkészültek a csapatok. (tábor után mindenki estig mesét nézett) Az utolsó 10. kérdésben Harry Potter mely figura áldozásával győz a varázslósakk partiban, sajnos nem sikerült jó választ adni. Pedig Borisz szinte a legtöbb dologra jól emlékezett. Kivéve arra, hogy a huszáron nem Potter ült, hanem Ron. Ezzel kikaparták a gesztenyét és a sok pontot az alig játszó Tigris bástyáknak. De még hátra volt 5 kérdés az 5 széfhez. Sem Azúr a papagáj, sem Triton király szigonylándzsája sem tudta megállítani a győzelem felé vezető úton a Tigriseket. A fiú csapat ezzel, hogy a 3-as széf alatt meglelték a 6.076.000 pontot átvették a vezetést a Sakkos királynőktől.

Az izgalmak után a sakkoktatásé lett a főszerep. A „Futár” csoport a végjátékok rejtelmeiben merült el. A szünetben folytatódik az asztali foci bajnokság. Edzenek a folyóson a dartsra. A következő órán a helyi média személyében Arany Tamás készít felvételeket illetve készít velem riportot a táborban zajló eseményekről. Amire még külön büszkék vagyunk, hogy mi vagyunk, azaz egyedüli tábor amelyet három pasi vezet.

10 órakor hatalmas dinnye evészet veszi kezdetét. Aki nem dinnyézik annak jól esik a finom ropogós cseresznye. Az asztali fociban 2 kör után a címvédő Szűcs Adrián vezet Riez Borisz és Bíró Patrik előtt. A lányoknál 3-as holtverseny van. Bernáth Lilla, Maron Veronika és Sarok Zsófia között. Ma előre hozott ebédünk van. Így már 12-kor ebédel a társaság. Zöldborsó leves után Brassói aprópecsenyét vagy Rántott pulykamellet lehetett fogyasztani.

A táborozó fiatalok a Simon cukrászda felé veszik az irányt. Meglepődnek, amikor közlöm, hogy elmarad a fagylaltozás. Annál nagyobb először a meglepetés, majd az öröm. A tábor alatt két születésnaposunk is van. Egy „Hercegnős” csoki torta és egy „Ferrari, Renault F1-es” Fekete erdei meggykrém tortát kap a két ünnepelt. Amit rögtön a kis csapat be is falatozza. A kánikula továbbra is tombol. Legnagyobb örömünkre.

Így az uszodai program következik. Mivel Norbi bácsinak el kellett mennie. Zsolti meg nem vízre képes. Így egy darabig egyedül birkózom a gyermek medencében az egész csapattal. Némelyik gyermek a legkisebbek közül igen éles körömmel rendelkezik. Alaposan összekarmolnak. De mind ez nem számít. Aztán megjön Norbi is. Így a csapat egy része átmegy vele a nagy medencébe. Amit már nagyon vártak. Ettől még továbbra is ugyanannyi kicsi lóg a nyakamban. Fél óra múlva Norbi cserét kér. Megyek a nagyokhoz a nagymedencébe. Épp jókor. A kismedencében melegebb 1-2 fokkal a víz, de a nap is oda süt, kisebb a légtér és egyre melegebbnek tűnik. Kifejezetten jól esik, amikor Gáti Krisztián belevág a hűs vízbe. A fiúk – lányok vízbe dobási csatája ma is folytatódik. A fiúk többen vannak ma, de a lányok segítséget kapnak a foci táboros fiúk személyében. Így ma igazságosan egyformán van mindenki bedobálva a medencébe. Az egyik kislabdánk elcserélődött.

Újra eljött a 4 óra. Fél órán belül mindenkiért jönnek, a szülök vagy ismerősök és hazaviszik.

Képek

 

Negyedik nap:

Szerda délután épp a vízben Szabó Minjinkének mondtam, hogy az idei tábora sokkal jobban sikerül, mint a tavalyi, mert akkor a lábát megcsípő bogár miatt pár napig borogatni kellett a lábát. Eddig apróbb fociból származó horzsolással megúsztuk.

A harmadik nap után hazaérve a lányom takarót kért. Ebben a hőségben fázik. Baj van. Láz mérés. 37,9 fok. Lázcsillapító és hűtő fürdő után reménykedem, hogy reggelre jobban lesz. Szépen zárjuk a 10. születésnapot.

A negyedik napot Anna nélkül kezdjük a biztonság kedvéért. A „Mese” Széf vetélkedő harmadik fordulójához érkeztünk. A lányok és a fiúk után ma a vegyes párosok vetélkedtek. A „Legsakkosabb sakkozók” (Sarok Péter és Sarok Zsófia) nem hagyták, hogy a „Legsarkosabbra” változtassuk a fantázia nevüket. Ellenfelük a „Fehér Aladinok” (Kohán Krisztián és Szabó Minjin). Petike óvodás létére nagyon határozottan a kezdés mellett döntött. Az első jó válaszukra 1.000.000 ponttal iratkozhattak fel. A másodikra Gombóc Artúr sem tréfálta meg őket. Újabb 400.000 ponttal lettek gazdagabbak. A harmadik kérdésben „Vuk” meséjében sem tudtam őket megtéveszteni. Újabb 200.000 pont. Egy régebbi mese „Pityke őrmesteres” kérdésére is remek választ adtak. 300.000 pont a jutalmuk. Majd „Mekk Elekkel” 500.000 ponttal növelik a lécet. A vezető „Tigris bástyák” kezdenek aggódni, hogy letaszítják őket a képzeletbeli trón legfelső fokáról. Minden okuk meg van rá mert Kukori sem fog ki rajtuk. A 6. kérdésre adott jó válasz ráadásul 2.000.000 pontot ér. Ezzel már 4.400.000 pontnál járnak. A 7 fogás sajnos nem jött össze, mert Mikrobi kifogott a fiatalokon. Ezzel a „Fehér Aladinok” lendülhetnek játékba. A dr, Bubós kérdésre remekül tudják a választ. Az első korong alatt 5.000 pont lapul. Az ellenfél biztonsági játékkal mindig 1 korongot választott. Ők bátran újabb korongot alá tekintenek. Sajnos a 8-as korong a végzet. A két bomba közül az egyik. Újra a „Sarok” család fiataljai folytathatják a játékot. A vízipók 2.000 pontot ér elsőre. De az újabb korong alatt 750.000 pontot ér a bátorság. Ezzel már 5.150.000 pontnál járunk. Az utolsó kérdés előtt kevesebb, mint 1 millió a hátrányuk. De a „Sakkos királynőket sikerült ezzel már megelőzni. A 10. kérdés a szokásos sakkos mesekérdés. Sajnos Münchausen báró kifog a kis csapaton. Az ellenfél és a közönség hatalmas tapssal búcsúztatja el őket. A széfekért folytatott harc ezzel az ellenfelek ölébe hullott. Jön az öt kérdés és az öt válasz. Egy kérdésre jó választ adnak. Érzik, hogy a következő válaszuk már rossz. Így jól döntve megállnak. Sajnos ezzel 5 zárva maradt széf közül kell megtalálni a megfelelőt. Az 1-es széfet választják. A közönség is egyenként szavaz, hogy melyik a jó széf. Végül kiderül a titok. A 4-es széf rejtette a sikert.

Az asztali foci bajnokságban a lányoknál az utolsó forduló előtt Sarok Zsófia vezet Bernáth Lilla előtt. Holnap egymás közt döntik el a bajnoki cím sorsát. Maron Veronika biztos dobogós, szerencsés esetben akár második is lehet. Lillát a hosszabbításban győzte le 7-5-re. A fiúknál 7 forduló ment le eddig. Maradt még holnapra kettő.

A 6. forduló hozott meglepő és drámai eredményeket. A veretlen Riez Borisz sima 5-0-s vereséget szenvedett Bernáth Zalántól. De ennél lehetett rosszabb is. Bíró Patrik így győzelem esetén átvehette volna a vezetést. 3-1-ről sikerült Horváth Bence ellen 3-5-re veszíteni. Így újra a címvédő vezeti a tabellát. Sőt a 7. fordulóban Patrik Borisz ellen hosszabbításban újra veszít. 7 forduló után az állás:

 1. Szűcs Adrián 18 pont                        2. Bernáth Zalán 16 pont +16                       3. Riez Borisz 16 pont +13

4. Gáti Krisztián   15 pont +15    5. Bíró Patrik 15 pont +8                   6. Horváth Bence 13 pont

7. Sarok Péter ifj. 8. Elekes Bence          9. Ticz Gergő              10. Forstner Benedek

A kánikulában továbbra is fogyasztjuk a szörpöket. A ropogós cseresznyéből is van még több mint egy fél fonott kosárra való. A „Futár” csoport ma a cseljátékokról tanult. A szokott időben mentünk újra ebédelni. Alig meglepő módon ma mindenki evett levest. Alföldi gulyáslevest tettek elénk. Persze előtte átadtam a gyerekeknek a szakács üzenetét (a másik asztalnál Norbi is ugyan így tett), ami így hangzott, hogy aki nem eszik levest az nem kap palacsintát. Ma végre Horváth Bence kedvére tudtak ebédet készíteni a kakaós és lekváros palacsintával.

Ma sem maradhatott el a Simon cukrászdában a fagylaltevés. A parkolóban mindenki a csomagtartóból kivehette a fürdésre szánt csomagját. Zsolti bácsi is végre megtanulta, hogy nálam kell keresnie a táskáját. A strandra megfogyatkozott kis csapatunk. Többeknek el kellett menni felmérőre délután. Ennek a kismedencében örültünk a legjobban. Kevesebben másztak a hátunkra, nyakunkba. A nagy medencében a fiúk-lányok most a rajtkőről a különböző ugrás formációkat mutatták be egymásnak. Illetve a víz alatti szemüveg és sapka begyűjtés volt a következő versenyszám. Közben a kisebbekkel, labdával cicásat játszottunk a mélyvíz kevésbé mélyebb részén. (Babonits Bence, Boroica Virág, Horváth Máté, Maron Veronika) Újra eljött a 4 óra. Mindenkiért jönnek szép sorban. Délután még maradt egy kis feladatom. Holnapi pizza nap miatt végig jártam a pizzériákat.

Képek 3

 

Ötödik nap:

Hajnalban félötkor kezdődött számomra a nap. Néhány oklevelet még meg kellett terveznem illetve az összes kategória okleveleinek nyomtatásához is neki kellett állnom. Majd 7 óra után a bepakolás. Eljött hát a tábor utolsó napja. 8 órakor a „Mese” – Széf vetélkedő utolsó párosához érkeztünk. A „Briliáns Királyok” (Bernáth Zalán és Horváth Bence) ellenfelük a „Fekete Sárkányok” (Elekes Bence és Vajda Zsombor). Elekes Bence a kezdést választja. Bambival, az őzgidával kezdünk, ami a nyolcas korong alatti 750.000 pont nyitás képen. Az Erdő kapitánya kutyusa egy kicsit gondolkodásra készteti a gyerekeket. A 20-os korong alatt 5.000 pont lapul így újabb választásra a 12-es alatt 10.000 ponttal duplázni sikerült a pontokat. A „Frakk”-os kérdésre a 6-os alatt csekély 2.000 pont van. Újabb választás a 15-ös korongra esik és 400.000 pontot ér a választás. A negyedik kérdésnél Gusztáv hajszálai a csapaton kifognak. Így a Briliáns Királyok csillogtathatják meg tudásukat. A horgászos kérdést biztosan fogják ki. A 3-as korong alatt 300.000 pont lapul. Győzni szeretnének, ezért inkább újabb korong alá tekintenek. A 18-as alatt 100.000 pont van. Kevesebb, de így nagyobb esély van a nagyobb számokra is. A taktika nagyon jó. A hatodik kérdésben Sebaj Tóbiás tréfálja meg a csapatot. Zalán az irányító és rosszul választ. Ezzel újra  a Fekete Sárkányok jönnek. Lúdas Matyi mennyi libával megy a vásárba kérdés állítja meg a csapatot az újabb korong választásban. Vészesen fogynak a kérdések. A nyolcadik kérdésben Vacak a hetedik testvérben a Briliáns Királyok nem vacakolnak és végre jó választ adnak. Az 1-es korong alatt 3.000.000 pont található. Ezzel újra izgalmassá vált a játék. 4.260.000 pontnál járnak. Még két kérdés és kevesebb, mint 2 millió pont kell a végső sikerhez. A kilencedik kérdésben a gumi macik megtréfálják a csapatot. Már csak az utolsó kérdés van hátra. Ami azt jelenti, hogy egy újabb sakkos mesekérdés következik. Ami általában nehezebb kérdés egyben. Ki jut a döntőbe? Vajon sikerült legalább 2 millió pontot még megtalálni? A tízedik kérdés: Kivel sakkozik Mirr Murr? A Fekete Sárkányok arcán csupa tanácstalanságot látok. Szép lassan fény derül, hogy a macskának kell valakivel játszania a táblás játékot. De ennél nem jutunk közelebb a megoldáshoz. A logika most rossz irányba viszi el a válaszadókat. Ezzel a rossz válasszal három dolog dőlt el. 1. A győzelmet ezzel a „Tigris Bástyák szerezték meg. A 2. helyezett a „Sakkos Királynők”. 3. A „Briliáns Királyok” a dobogó harmadik fokáért küzdhetnek meg. Az 1-es és 2-es széfet sikerült kinyitni. A harmadik kérdés, hogy Vitéz László mivel ütlegeli az ördögöt kérdés kifog a csapaton és ezt jól is érzik és megállnak. 4 széf közül kell választani. Nem könnyű a feladat. Zalán a 6-os széfben Bence a 3-asban bízik. Dönteni kell, hogy melyik legyen. Vagy talán másikat választanak, mert nem sikerült megegyezni. Végül mire 3-at számolok meg van a döntés. A 6-os széfet választják. Ez a választás végül 0 pontot eredményez. Valójában az 5-ös széf rejtette a 4.260.000 pontot. Szünet következett. Két okból is. Feledékeny voltam és a sakkórákat otthon hagytam. Nélkülük nincs verseny. A „Zsuzsa” néni napköziseivel egy elmaradt barátságos foci meccs is várt a fiúkra. Kihasználom, hogy sok a cuccom. Egyszerre délután úgysem férne be a 3 gyerek mellett a sok tárgy a kocsi csomagterébe így ami már nem kell azt gyorsan hazaviszem. 12 óra előtt gyorsan elmegyek újra a City Dönerbe pizzákért. 6 db hatalmas 60 cm-es családi pizzát viszek a gyerekeknek, amit előző este rendeltem meg. Hátsó üléseket lehajtva szállítom a fél tucat méretes dobozokat. Ebéd előtt mind a 3-om csoportban lezajlottak a sakk bajnokságok. A szünetekben vége lett az asztali foci bajnokságoknak is. Az utolsó fordulóig kiélezett küzdelem folyt minden téren. A 6 db hatalmas pizza viszont legyőzött bennünket. Kicsivel több mint 4-et tudtunk megenni. Egy adagot felajánlottunk a tanári karnak. A másikat pedig a napköziseknek. A „Vigyorog mint egy jól lakott óvodás” képzeletbeli címet holt versenyben hárman nyerték. (Sarok Péter, Riez Borisz és Horváth Bence – palacsinta, pizza evés közben nyújtott teljesítményük alapján) Ebéd után az utolsó versenyszámok maradtak hátra a leány és fiú darts bajnoki cím eldöntése. A lányok 501 pontig mérkőztek. A fiúkét az időben való végzés miatt 301 pontra csökkentettük. A lányoknál tavaly volt darts így Anna volt a címvédő. Zsófiának sikerült magabiztos győzelemmel a trónt elhódítania. A fiúk csocsoban vetélkedtek tavaly és a címvédő Szűcs Adrián sikerét hozta. Az első három helyen Zimis végzett. (segített a hazai pálya)

Tábori bajnokságok végeredményei:

„Mese” – Széf vetélkedő

1.”Tigris Básták”        (Gáti Krisztián, Szűcs Adrián)          6.076.000 pont

2.”Sakkos Királynők” (Boroica Virág, Maron Veronika)     4.727.000 pont

3.”Briliáns Királyok”  (Bernáth Zalán, Horváth Bence)       2 jó széf nyitás 0 pont (4.260.000 pont)

4.”Fehér Aladinok”    (Kohán Krisztián, Szabó Minjin)       1 jó széf nyitás 0 pont            (5.150.000 pont)

5. helyezettek: „Csajok az Ászok” (Bernáth Lilla, Zilahi Anna Zita), „Fekete Sólymok” (Bíró Patrik, Riez Borisz), „Legsakkosabb sakkozók” (ifj. Sarok Péter és Sarok Zsófia), „Fekete Sárkányok” (Elekes Bence, Vajda Zsombor);

Leány asztali foci bajnokság (csocso) végeredménye: (győzelem 3 pont, hosszabbításos győzelem 2 pont – vereség 1 pont, vereség 0 pont)

 1. Bernáth Lilla              5          4          0          1          0          13 pont           (25-11)
 2. Sarok Zsófia               5          4          0          0          1          12 pont           (22-10)
 3. Maron Veronika         5          3          1          0          1          11 pont           (23-11)
 4. Bíró Dzsenifer            5          1          0          0          4          3 pont             (12-22) (8-7)
 5. Boroica Virág             5          1          0          0          4          3 pont             (9-23)  (8-8)
 6. Szabó Minjin              5          1          0          0          4          3 pont             (9-23)  (7-8)

Fiú asztali focibajnokság (csocso) végeredménye:

 1. Szűcs Adrián              9          8          0          0          1          24 pont           (43-14)
 2. Gáti Krisztián             9          7          0          0          2          21 pont           (37-21)
 3. Bernáth Zalán            9          6          0          1          2          19 pont           (42-24)
 4. Bíró Patrik                  9          5          1          1          2          18 pont           (39-29)
 5. Riez Borisz                 9          4          2          0          1          16 pont           (42-26)
 6. Horváth Bence           9          5          0          1          3          16 pont           (36-25)
 7. Sarok Péter ifj.           9          3          0          0          6          9 pont             (16-30)
 8. Ticz Gergő                 9          2          0          0          7          6 pont             (14-40)
 9. Elekes Bence              9          2          0          0          7          6 pont             (9-40)
 10. Forstner Benedek       9          0          0          0          9          0 pont             (6-45)

Leány darts bajnokság végeredménye:

 1. Sarok Zsófia               505 pont
 2. Zilahi Anna Zita         455 pont
 3. Bernáth Lilla              446 pont
 4. Maron Veronika         424 pont
 5. Boroica Virág             368 pont
 6. Szabó Minjin              250 pont

Fiú darts bajnokság végeredménye:

 1. Szűcs Adrián              304 pont
 2. Ticz Gergő                 286 pont
 3. Bíró Patrik                  175 pont
 4. Gáti Krisztián             164 pont
 5. Bernáth Zalán            148 pont
 6. Elekes Bence              134 pont
 7. Horváth Bence           116 pont
 8. Sarok Péter ifj.           104 pont

„Gyalog” csoport tábori sakk bajnokság végeredménye: (Csoport oktatója: Bíró Norbert)

 1. Ticz Gergő                 7,0 pont
 2. Forstner Benedek       5,0 pont
 3. Vajda Zsombor          4,5 pont
 4. Maron Veronika         4,5 pont          L-1
 5. Szabó Minjin              3,5 pont          L-2
 6. Boroica Virág             2,5 pont          L-3
 7. Hegedűs Kristóf        1,0 pont
 8. Bódy Zalán                0,0 pont

Veronika az utolsó fordulóban nem rontja el a nyerő állását döntetlenre Minjin ellen akkor a második helyet is megszerezhette volna az összetettben. Így a fiúk visszavágtak a memória játékban elszenvedett vereségért.

„Huszár” csoport tábori sakk bajnokság végeredménye: (Csoport oktatója: Színável Zsolt)

 1. Riez Borisz                 6,5 pont
 2. Horváth Máté             6,0 pont
 3. Sarok Péter ifj.           4,5 pont
 4. Sarok Zsófia               4,0 pont          L-1
 5. Bíró Dzsenifer            3,0 pont          L-2
 6. Babonits Bence          2,0 pont
 7. Kohán Krisztián         1,0 pont

Máté utolsó fordulóbeli vereségével vesztette el az első helyett Borisz ellen.

„Futár” csoport tábori sakk bajnokság végeredménye: (Csoport oktatója: Zilahi Zoltán)

 1. Gáti Krisztián             7,0 pont
 2. Szűcs Adrián              5,0 pont
 3. Bíró Patrik                  4,0 pont (11)   1-0
 4. Bernáth Zalán            4,0 pont (11)   0-1
 5. Bernáth Lilla              3,0 pont          L-1
 6. Horváth Bence           2,0 pont
 7. Elekes Bence              2,0 pont
 8. Zilahi Anna Zita         1,0 pont          L-2

Az első forduló mindjárt meglepetést hozott. Szűcs Adrián a címvédő kikapott Bernáth Zalántól. A leány rangadót Lilla nyeri Anna ellen. A második körben a Bencék csatáját Horváth nyeri Elekes ellen. A családi csatában Zalán legyőzi meglepetésre a nővérét. A harmadikban Lilla újra veszít ezúttal Patrik ellen. A negyedik fordulóban rangadó van. A „kis-mesterek győztese játszik a tavalyi bajnokkal. (Gáti Krisztián-Szűcs Adrián). Krisztián megismétli néhány héttel ezelőtt aratott győzelmét. Zalán tartotta eddig a lépést Krisztiánnal. Sajnos most az örök riválistól (Patrik) vereséget szenved. Az ötödik forduló meglepetése, hogy Anna aki tegnap még picit betegen pihent otthon és a rövid játék nem fekszik neki, mert szeret hosszan gondolkodni a Patrik elleni játékban bátran szétszedi Patrik király állását és mattot ad. Zalán elfáradt és elszenvedi a második vereségét is. Lilla nyerést hagy ki Krisztián ellen és ahogy lenni szokott Ő nézi el a vezérét és ezzel fel is adja sportszerűen a játékot. Az utolsó fordulók már nem okoznak meglepetéseket. 13 óra után nem sokkal elkezdem a tábori értékelést. Norbi előtte még gyorsan mindenkit végig kérdez, hogy kinek mi tetszett. Sokaknak minden, vannak, akiknek a széf, másoknak az úszás, van aki a csocsora van aki a dartsra szavaz. Az érmek, oklevelek, ajándékok kerülnek kiosztásra. Senki nem távozhat ajándék nélkül. Mindenki kap matricát, órarendet, füzetet, tollat, kulcstartó (köszönet érte a Riez családnak). Érem is jár mindenkinek. A győztes leányok és fiúk egy kis serleggel távozhatnak. A díjkiosztó után a csapat nagyobbik része a Simon cukrászdába tett sétát egy fagylalt reményében. A tulajdonos vendégei voltunk egy „ingyen” fagylaltra. Távozáskor ezt a gesztust minden gyerek egy nagy tapssal adta a tulajdonos tudtára. Fél négyre értünk vissza az iskolához. Néhányan még sakkoztak, néhányan még csocsoztak. Néhányan meg elkezdünk pakolni és rendet rakni. Közben állandó telefon csörgés. Sokan az uszodánál keresték gyermeküket. Az utolsó meglepetés program a tábor végére:

Vasárnap megyünk az Óbudai gyerekszigetre!!!!! Indulás: 8 óra 30 perc. Körforgalomnál lévő parkoló.

Ajánlott felszerelés: Minimum 2 liter nem édes inni való. Szendvicsek egész napra étvágytól függően. Fürdőruha, esőkabát.

Képek 4

Vasárnap reggel kicsit enyhébb, de jó időre ébredtünk. 9 óra után néhány perccel már Veronikáért mentünk. Negyed tízkor már várt ránk Lilla és Zalán. A megbeszélt találkozó hely felé vettük az irányt. A Sarok család szembe jött velünk. Ők a Ladával külön indultak útnak. Néhányan már várnak a körforgalomnál lévő parkolóban. Szép sorban begördül mindenki. Létszám ellenőrzés. 2-vel kevesebben indulunk, mint ahogy eredetileg terveztük. Így is 4 autóból áll a karaván plusz Péterék kb. 20 perce úton vannak. Jó ütemben megyünk. Senki nem marad le. Nem ragad be lámpánál. Egyszerre egy parkolóba érünk be 10 órakor.

Szétosztjuk a csapatot. Mellém Dzsenifer, Veronika és Anna lányom kerül. Azaz a lányok egy része. Elsőként a Juventus állatsimogatót pillantjuk meg. Van itt nagy fülű nyuszi, csirke, érdekes tollazatú tyúk, kis kecske, bárányka és csacsi is. A következő helyszín, amit kiválasztunk a képességek próbája „Ability – Park”.  A Braille horgászatot mindenki gyorsan végrehajtja. Azaz bekötött szemmel hangutasításra horgásznak és fogják ki a két halat. Mellette a játéktárban Dzsenifer az ujj labirintuson halad végig. Nem volt könnyű megszoknia a játékot, de végül csak elért a labirintus közepébe. Veronika és Anna a konyhai illatokat igyekszik a kis üvegcsékből pontosan beazonosítani. Nem fog ki rajtuk egyik illat sem. (Pirospaprika, fokhagyma, őrölt bors, ecet, stb…) Dzsenifer a fehér kockákat társítja egymáshoz. Itt ugyanazon hangmintákat kell párosítani. Hibátlanul hajtja végre a feladatot. A dodzsem, zorba, hullámvasút felé vettük az irányt, de ezek mind fizetősek így letettünk erről a szórakozásról.

A gumiasztalon először Dzseni majd Veronika mozgatta meg tagjait. Veronika igen magasra szökkent. Amíg a többiekkel a Generali árnyékos napernyői alatt várakoztunk rengeteg repülőgép suhant el a fejünk felett. A Vitakid SE fiataljai kóstoltatnak velünk egészséges kekszet. Majd különböző édességek cukortartalmára hívják fel a figyelmünket. Érdekes információk birtokában megyünk tovább a "Csodák palotája” felé. A szögek felrakásával elbabrálok egy darabig. Található itt különféle ördöglakatok, bűvös kocka és társai. Sok-sok fantáziát megmozgató érdekesség. A tropicarium a következő állomás ahová betéved a kis csapatunk. A terráriumokban az „Aga varangy”, „Leopárd gekkó”, „Kéknyelvű szkink” és a „Szivárványos boa” látható. A lányoknak a nem éppen szép látványú állatok nem igazán nyerték el tetszésüket. A teknőst és a tengeri malacot szívesen etették meg. Bele tekintünk a frizbis kutyás bemutatóba. Az Újpesti Tarzan parkban logikai játékok teszik próbára tudásunk. Az elektronikai kapcsolásokban merülök el. Sajnos az áramforrás merülőben így nem élvezhetem alkotásaimat. A ledek világítanak, de a forgó alkatrészek éppen hogy megmozdulnak.

Közben ismerős énekhangok ütik meg füleimet. Dzsseni és Minjin közösen a Crocs sátrában karaokeznak. Az élmény kuckó következik. Egyben gondolkodásfejlesztő játékokkal ismerkedünk meg. Szünetet tartunk. jobban mondva ebédszünetet tartunk. Új erőre kapva a tikkasztó melegben kivárjuk a sorunkat és a Pöttyös vonaton teszünk a legutolsó szerelvényben egy szigeti körutazást. A kis vonatról integetünk az ismerősöknek. Bence és Eszter ninja szerelésben vár a sorára a mászó falnál. Krisztián és Adrián épp asztalitenisz csatát vívnak. Minjin a legmagasabb mászó fal legtetejére mászik fel teljes lelki nyugalomban, mintha mindennap az udvarban otthon ezt gyakorolná.

A vonatról leszállva a csúszdáké a főszerep. Elsőként a piramis belsejében felmászva a magasabbik ágon csúsznak le a lányok. Közben előkerül délután 3 órára a Sarok család is. Kiderül, hogy másik szigetre tévedtek és csak délben értek ide. A sziget bejárata nem a pesti, hanem a budai oldalon van! Van aki a nyuszira fogja, itt a GPS volt a hibás. A gyerekek a csúszda köré gyülekeznek. Van aki a Mc Donald’s bringa mánia kresz parkjába veszi az irányt. Erőfeszítésük jutalma egy polo és egy fényvisszaverős bokapánt. Krisztián csurom vizesen tér vissza a csodák palotájában tartott kísérletek után. Vizes rakéta készítés rejtelmeibe engedtek betekintést. Zsófi és Petike karján színes díszek találhatók.

A T-Mobil sátrában Annával szobakerékpárra pattanunk. Arián, Krisztián és Zalán jól szórakoznak a T-Mobilos kockákkal. A többiek a forgó hinta körül játszanak. Virág és Eszter különösen élvezi, hogy körbe forog a hinta. Van aki fejjel lefelé is lóg egy pillanatra. A mai napon a legtöbb mindent kipróbálta, legbátrabb résztvevőnk Szabó Minjin volt. A sziget este 6 óráig van nyitva. Mi fél órával előbb elindulunk, hogy a tumultust elkerüljük. 7 órára értünk haza.

Folytatás (holnap) helyett jövőre.

Akik a sakktábort és a szigetet támogatták:

 

-          ARA étterem

-          Állami Gazdaság

-          City Döner Pizzéria

-          dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola

-          Simon cukrászda

-          Wekerle Sándor szabadidőközpont

-          World Bútor

-          Horváth, Kohán, Riez család.

 

Ezen az oldalon szeretném megköszönni minden egyes támogatónknak a segítséget, hogy 1 héten keresztül 23 gyereknek felejthetetlen élményeket biztosítottak!

 

Mór, 2013. június 25.                                                            Zilahi Zoltán táborvezető

 

 

Képek