Utolsó edzés és a sakktábor

 

 

 

Június 15.:A Lamberg kastély 8-as termébe az utolsó edzés alkalmából nem lehetett simán bejutni.  A folyosón az ajtó előtt Színável Zsolti fogadta a „gyalog Manó”-kat és egy matt feladványt kellett megoldani.  (419 és 422. kép) A sikeres akadály után tárult ki az ajtó. itt egy 2 oldalas sakk teszt várt mindenkire. Az óvódásoknak Bíró Norbert szakosztályvezető segített felolvasni a kérdéseket. A válaszaikat pedig leírta a lapra. (420. kép) Mindenki szorgalmasan töltögette a lapokat. (421, 423. kép) Közben még Norbi talált ki egyéb furfangos játékokat. A végén következett a jutalom átadása. A legszorgalmasabb edzés látogatók 44 alkalomból I. Bernáth Zalán (40), II. Riez Borisz (39) és III. ifj. Sarok Péter (38) A tesztet 100%-os teljesítménnyel Bernáth Lillának és Zilahi Annának sikerült kitöltenie. A fiúknál 50 / 47,5 pontal Szűcs Adrián volt a legeredményesebb.

II. Gyalog Manó sakk tábor

Június 18.:Reggel 8 órakor a 24 és 25-ös teremben kezdetét vette a tábor. A „gyalog” csoportot Színável Zsolt vezeti (Kohán Krisztián, Ragcsák Benjámin, Ragcsák Dániel és Szabó Minjin) tartoznak hozzá. A „huszár” csoportot Zilahi Zoltán vezeti (Bernáth Lilla, Bernáth Zalán, Gáti Krisztián, Horváth Bence, Riez Borisz, ifj. Sarok Péter, Szűcs Adrián és Zilahi Anna) részvételével.

Először a tábori polók kerültek kiosztásra. A program és egyéb ismertetők után kezdetét vette az oktatás. A nagy meleg miatt 30 perc tanulás után 10 perces szünetekkel. A szünetekben a fiúk a tábori olimpia jegyében elkezdték az asztali foci azaz a „csocsó” bajnokságot.

Az első mérkőzés egy rangadóval indult. Szűcs Adrián – Gáti Krisztián 6-3-mal zárult a találkozó. (425. kép) A lányok lufival foglalták le magukat. (426. kép) A tanulást is igyekeztem megörökíteni. (427. kép) A kicsik rangadóján Kohán Krisztián – ifj. Sarok Péter 6-2-es eredmény született. A lányok a demonstrációs táblán találtak ki feladatokat. (428-as kép) Közben a tegnapi mérges bogárcsípés miatt Szabó Minjin-t el kellett vinni az orvoshoz. Délben megjött a málnaszörp szállítmány is. Arany Tamás közben kamera végre vette a csapatot. Az esti adásban már benne leszünk. Fél egykor szépen leballagtunk az Ara étterembe. Ebéd után desszertnek jól esett a csapatnak egy kis fagylalt. A Red Bull íz volt a nyerő. A Wekerle szabadidő központban kétfelé szakadt a társaság. Zsoltival a szabadban lehetett focizni. Velem pedig a hűs habokat lehetet választani az úszó medencékben. A nagymedence víze ebben a nagy melegben igazán kellemesnek tűnt. Később a gyerekek mind a kismedencében kötöttek ki így együtt fürödtünk. Volt olyan pillanat, amikor mind a tíz gyerek a nyakamban lógott.  Alighanem az esti alvással nem lesz gondom. Folyt. köv.

Június 19.:Reggel 8-kor kezdetét veszi a második nap. Délelőtt a tanulásé a főszerep. (430. kép) A hőség miatt 30 perc oktatás 10 perc szünet a forgatókönyv. A szünetben a lufi, csocsó és kint a foci a sláger játék. (431-435. kép) 10 órakor ÁNTSZ ellenőrzést kaptunk így Zsolti közös foglalkozást tart (436-436. kép) míg a papírokat töltjük. Közben Minjin lábát kellett kezelni kenőccsel majd később borogatással. 11-kor minden újra a megszokott mederben zajlik. Tegnap a középjáték alapismeretekkel foglalkoztunk. Majd a kombinációval. Ezt folytattuk majd az áldozat fogalmával ismerkedtünk. ifj. Sarok Petike a feladványoknál nagyon szépen dolgozott. 12 óra 30-kor elindultunk étkezni. (438. kép) Szokásos helyünkön az Arában étkeztünk. (440-441. kép) A leves nagyon finom volt többen is repetáztak. Riez Boriszka nagyon nagy étvággyal ette az első menüt. Sajnos Kohán Krisztián gyomra nem bírta a mai napot és így a délutáni meglepetés tortáról lemaradt. (442. kép) Az ünnepelt Zilahi Anna aki a mai napon 9 éves. A Bécsi csoki torta Barbi marcipánnal nagyon ízlett mindenkinek. A kánikula szokásos délutáni programja az uszodában a fürdéssel zárult. (443. kép) Az alvás menni fog megint… Folyt. köv.

Június 20.:Reggel 7 óra 50 perc. Riez Borisz apukája egy egészen nagy görögdinnyével, őszibarackkal és almával lepett meg bennünket. Köszönjük minden táborozó nevében! 8 órakor a menetrendszerű oktatással folytatjuk mind a két csoportban. Igaz a „gyalog” csoport 4-ről 3 főre csökkent. Krisztián a tegnapi gyengélkedését nem heverte még ki. Jobbulást kívánunk neki! A szünetekben a tábori Olimpia jegyében a fiúk „csocsó” bajnoksága további izgalmas mérkőzésekkel folytatódott. Ragcsák Benjámin – Gáti Krisztián mérkőzés nagyon hosszúra sikeredett. Benji 5 – 1-re elhúzott, majd Krisztián 6-5-re fordított. A szabályok értelmében 2-vel kell nyerni. 8-8 után Benji fordít 9-8-ra. 9-9 esetén a 10 gólt elérő 2 pontot a vesztes 1 pontot kap. De Benji jobban koncentrál és 10-8-al övé a győzelem és a 3 pont. Nagy lépést tett a második hely eléréséhez. A 10 órás szünetben gyümölcsnapot tartottunk. (444-445. kép). Asztali fociban a Szűcs Adrián – Riez Borisz rangadó következett. A veretlen Adrián 0-2-ről egyenlített 2-2-re. Időben elérjük az ebédet ezért itt a mérkőzés félbeszakadt. Továbbá Zalán elhagyott szemüvegét is keresni kellett. Sajna nem találtuk meg. Az ebéd újra az Ara étteremben lett elfogyasztva. Nagyon finom menüt készítenek. Külön öröm, hogy a liszt érzékeny táborozónkra ismét külön készítenek mindennap két fogást. A tábor legjobb evője címért négyen vetélkednek: Gáti Krisztián, Riez Borisz, Ragcsák Benjámin és Szűcs Adrián. A legrosszabb evő címnél egyszerű a képlet, mert ebben Bence verhetetlen. A dinnyének is csak a közepe ízlett neki. A medencében való mozgás sem hozza meg az étvágyát. A medencében szerzett karmolásos sérüléseimet Danika nagyra nőtt körmei okozzák. De a mai napon a legnagyobb sérüléseket Zalán szenvedi el először az arcán, majd a hasán. De nem adja fel senki. Mindenki engem szeretne víz alatt látni. Szóval az alvással ma sem lesz gond a kánikula ellenére sem. Folyt. köv.

Június 21.:A félbe maradt mérkőzést már 7 óra 45 perckor elkezdték a fiúk. A lányok a darts bajnoksághoz gyakorolnak közben. Végül Adrián végzett az élen mindenkit legyőzve. A dobogó még kiadó 2 helyére négyen is eséllyel küzdöttek az utolsó fordulóig. Amilyen kicsi olyan ügyesen forgatta a csocsót Riez Borisz és szerezte meg az ezüstérmet. A bronzéremért folytatott küzdelemben Gáti Krisztián került ki győztesen a Ragcsák testvérek legnagyobb bánatára.

Gyalog Manó sakk tábor asztali foci „csocsó” bajnokság végeredménye:

1.

Szűcs Adrián

8

0

0

48 - 16

24 pont

2.

Riez Borisz

6

0

2

48 - 33

18 pont

3.

Gáti Krisztián

5

0

3

46 - 30

15 pont

4.

Ragcsák Dániel

5

0

3

38 - 30

15 pont

5.

Ragcsák Benjámin

5

0

3

46 - 41

15 pont

6.

Bernáth Zalán

3

0

5

31 - 37

9 pont

7.

Horváth Bence

3

0

5

28 - 36

9 pont

8.

Kohán Krisztián

1

0

7

17 - 43

3 pont

9.

ifj. Sarok Péter

0

0

8

9 - 48

0 pont

 

A lányok darts bajnoksága is nem mindennapi izgalmakban bővelkedett. Zilahi Anna jó rajtot vett az első 4x5 azaz 20 dobásnál és 41 pont előnyre tett szert. A második sorozatban viszont Bernáth Lilla dobott ennyivel többet és 245-245 az állás. A harmadik körben egyformán 132-132 dobnak. Azaz 377-377. A negyedik kör újra Annának sikerül 56 pont az előnye. Az utolsó sorozatban Lilla 49 ponttal nyer, de ez egyben azt jelenti, hogy Annáé a végső siker.

Gyalog Manó sakk tábor darts bajnoksága 4x5x5=100 dobásból 3m-ről.

  1. Zilahi Anna Zita         615 pont
  2. Bernáth Lilla              608 pont
  3. Szabó Minjin              176 pont

 

A karbantartóknak hála Zalán elveszett szemüvege megkerült. Köszönjük! A sakkoktatás sem maradt el a mai nap. A szerdán elkezdett terelés fajtákat tanuljuk. Elterelés és ráterelés. A délelőtt első felében a ráterelést fejeztük be. A délelőtt zárásaként a kötéseket tanultuk. A valódi és nem valódi kötéseket a demonstrációs táblán a piros és kék korongokkal igyekeztem látványosabbá tenni. Ma egy kicsit korábban érkeztünk az étteremhez így várakozó álláspontra helyezkedtünk. Ismét finomak voltak a menük. Ennek legékesebb bizonyítéka, hogy Bence megette a másodikat! (a tábori étkezések óta először) Borisz és Adrián mind a két fajta levesből evett egy tányérral. Továbbá a másodikat is megették. Közkívánatra fagyalaltozással folytatjuk. A mai napon a sakk bajnokság is kezdetét vette. Sajnos a gyors játéknak köszönhetően a tervezett 3 forduló helyett 5 fordulót sikerült lebonyolítani. Szűcs Adrián és Bernáth Lilla 5-5 ponttal áll az élen. Utóbbi nagyon összeszedett játékot nyújt. Riez Borisz, Gáti Krisztián 3 pontos (egy-egy pihenővel) és Horváth Bence is 3 pontot gyűjtött, de nem pihent még. Ragcsák Dániel és Zilahi Anna 2-2 pontos szintén 1-1 pihenővel. Sajnos Bernáth Zalán és ifj. Sarok Péter több nyert játszmát ront vesztésre. Így csak 1-1 pontot gyűjtöttek. Ragcsák Benjámin és Szabó Minjin nem szereztek pontot. Holnap 6 mérkőzés vár mindenkire. (446-448. kép). Folyt. köv.

Június 22.:Reggel nyolc óra. Elkezdjük a tábor utolsó napját. Gáti Krisztiánnak rosszul kezdődik. Frissen mosott tábori pólójában indult útnak és Zimis diák lévén próbálta rövidebbé tenni az iskolába tartó utat. Vesztére a karbantartók fürgébbek voltak és a kerítés javításán és festésén már túl vannak. Így Krisztián hátán szép zöld csíkok vannak. Még a füle is zölden virít. JNekünk így már jól indult a nap. Folytatódnak a küzdelmek egész délelőtt. Lilla nagyon szépen játszik Adrián ellen. Sikerül futár előnybe kerülni. Végül döntetlenül végződik a játék. Nagyon kár érte. Adrián és Lilla 9,5 – 9,5 ponttal zár. Krisztián pech szériája folytatódik Nem elég, hogy a csocsóban is Borisz előtte végzett a sakkban is folytatódik. 11 órára végzünk a mérkőzésekkel. Következzék az ünnepélyes eredményhirdetés. Az év közben Gyalog Diplomát teljesítő táborozók kapják meg először okleveleiket. (449. kép: Riez Borisz, Bernáth Lilla, Gáti Krisztián, ifj. Sarok Péter és Szabó Minjin) A táborban jól teljesítők a Huszár Diplomát vehetik át. (450. kép: Szűcs Adrián, Riez Borisz, Bernáth Zalán és Lilla, Gáti Krisztián, Horváth Bence, ifj. Sarok Péter, Zilahi Anna Zita) A tábori Olimpia jegyében a lányok Darts díj kiosztójával folytattuk. (451. kép: Anna, Lilla, Minjin) A fiúk csocsóban vehették át érmeiket. (452. kép: Borisz, Krisztián, Adrián) A sakkban 4 kategóriában indultak a gyerekek. Lány: (453. kép: Anna, Minjin, Lilla) Fiú I.: (454. kép: Borisz, Péter) Fiú II.: (455. kép: Zalán, Ragcsák Dániel, Bence) Fiú III.: (456. kép: Adrián, Ragcsák Benjámin, Krisztián) Az összetett verseny díjasai: (457. kép: Borisz, Lilla, Adrián) Két kép az összes táborozóról. (458-459. kép) A pizza érkezéséig maradt egy kis idő amit a fiúk darts-al, sakkal és csocsóval töltenek el. (461-462. kép) Végül mindenki ráveti magát a várt csemegére amit szintén az Ara étteremből hoztak ki nekünk. (463-464. kép) 13 órától újra az uszodában vagyunk. Akik a vizet választották azok velem vannak a többiek Zsoltival focizhatnak, sakkozhatnak ha esetleg még keveset játszottak ebben a pár napban és nem hiányozhat a csocsó sem. A vízben Anna, Lilla, Adrián és Krisztián vízi olimpiát rendez. Mell úszás 50 m-es döntője. 1-es pályán Anna, 2-es pályán Lilla, 3-as pályán Krisztián és 4-es pályán Adrián indul. Krisztián beragad a rajtnál. Lilla kezd a legjobban. Anna fokozatosan jön fel. 12 m-nél már egy tempó előnye van Adriánnal szemben. 25m-nél 1 hosszal elsőként fordul. A végére fáradni látszik, de így is fél hossz előnnyel győz Adrián előtt. Lilla kényelmes tempóban biztos harmadik. Krisztiánnak az utolsó 15m-re erősen oxigén hiánya van, de azért beér a célba. Következő és egyben utolsó versenyszám a levegő vétel nélkül minél távolabbra úszás.

Adrián nyer 15 m-rel, Anna 14 m, Lilla 10m és Krisztián 9m előtt. A vízbe ugrás produkciókat szakmai hiányosságok miatt nem vállaltam. Utolsó izgalmas pillanatokat ifj. Sarok Péter okozta. Kiderült, hogy nincs meg a sapkája. A focipálya átfésülése nem hozott eredményt. Utolsó reményünk a személyzetben van. A kulcsot a takarítónő találta meg és persze a széfbe ott lapult a kis piros sapka. Minden jó, ha a vége jó… Remélem, jövőre veletek ugyan itt találkozunk…

 

Akiknek köszönettel tartozunk:

dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola

World Bútor Áruház

Mór Önkormányzata

Wekerle Sándor szabadidőközpont

Ara étterem

Riez István és családja

 

pict0419
pict0419 pict0419
pict0420
pict0420 pict0420
pict0421
pict0421 pict0421
pict0422
pict0422 pict0422
pict0423
pict0423 pict0423
pict0424
pict0424 pict0424
pict0425
pict0425 pict0425
pict0426
pict0426 pict0426
pict0427
pict0427 pict0427
pict0428
pict0428 pict0428
pict0429
pict0429 pict0429
pict0430
pict0430 pict0430
pict0432
pict0432 pict0432
pict0433
pict0433 pict0433
pict0434
pict0434 pict0434
pict0435
pict0435 pict0435
pict0436
pict0436 pict0436
pict0437
pict0437 pict0437
pict0438
pict0438 pict0438
pict0440
pict0440 pict0440
pict0441
pict0441 pict0441
pict0442
pict0442 pict0442
pict0443
pict0443 pict0443
pict0444
pict0444 pict0444
pict0445
pict0445 pict0445
pict0446
pict0446 pict0446
pict0447
pict0447 pict0447
pict0448
pict0448 pict0448
pict0449
pict0449 pict0449
pict0450
pict0450 pict0450
pict0451
pict0451 pict0451
pict0452
pict0452 pict0452
pict0453
pict0453 pict0453
pict0454
pict0454 pict0454
pict0455
pict0455 pict0455
pict0456
pict0456 pict0456
pict0457
pict0457 pict0457
pict0458
pict0458 pict0458
pict0459
pict0459 pict0459
pict0460
pict0460 pict0460
pict0461
pict0461 pict0461
pict0462
pict0462 pict0462
pict0463
pict0463 pict0463
pict0464
pict0464 pict0464

 

Letöltés:

Sakktabor_2012.pgn